Varga Imre István

A fiatal gazdáknak is lehetőséget jelent az osztatlan közösök rendezése

Az idei évtől lehetőség van az osztatlan közös területek rendezésére. Az a cél, hogy ideális méretű, gazdaságosan művelhető parcellák jöjjenek létre.

A kárpótlás hibái, a hiányos nyilvántartások és az öröklés miatt közel három millió embernek van valamekkora tulajdoni hányada, sokan ráadásul nemis tudnak róla. Több, mint 2 millió hektár van osztatlan közösben, ami 1 millióingatlant érint.

Három féle megoldás lehet az osztatlan közös rendezésre: kivásárlás,megosztás és kisajátítás. A kivásárlás kis parcellák esetén lehetséges és egytulajdonosé lesz a terület, míg a megosztásnál több tulajdonos lesz megegyezésszerint. A kisajátítás akkor lehetséges, ha legalább 100 tulajdonos van és kétéven keresztül meghiúsultak a birtokrendezési kezdeményezések. A spekuláció kizárt, azok vehetnek részt a birtokrendezésben, akik legalább 3éve tulajdonosok.

Nem kötelező megszüntetni az osztatlan közöst, ha atulajdonosok nem szeretnék. Bárki kezdeményezheti az eljárást és a többségakaratával lehet megváltoztatni a birtokviszonyokat.

Készítettünk egy jól érthető kiadványt, ami ismerteti, hogymelyik esetben pontosan milyen lehetőségeik vannak az érintetteknek. Ez akiadvány a weblapunkon keresztül is elérhető és ajánlom minden érdeklődőnek a figyelmébe.

Kiadvány: https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/103235-kiadvannyal-is-segiti-a-nak-az-osztatlan-kozos-tulajdonok-megszunteteset

2021.03.31.