Program

Gazda leszek!

Az ötletet a tavalyi tanév végén a NAK Fejér megyei Szervezetéhez látogató érettségi előtt álló diákok érdeklődése adta, akik a 45 perc helyett – amely a tantervben erre az osztályfőnöki órára volt szánva – 2 és fél órán keresztül érdeklődve hallgattak, sok kérdésük volt és láthatóan felszabadultak voltak, jól érezték magukat. 

A korszerű tudással rendelkező mezőgazdasági szakmunkások keresettek a munkaerőpiacon. A szakképzés további korszerűsítésére van szükség, hiszen az agrárium a számítástechnika fejlődésének, az agrárdigitalizációnak köszönhetően korszakváltáshoz ért. A szakmák iránti megnövekedett érdeklődés és a szakmai tudás felértékelődése is hozzájárult a képzés fejlesztéséhez. Az utóbbi években 15 új szakkal bővült a mezőgazdasági képzések köre, miközben a gyermeklétszám stabil, az agrárszakképző intézményekben egyre többen tanulnak. A további ágazati fejlesztések eredményeképp remélhetően minél több fiatal lát majd vonzó életpályát a mezőgazdaságban.

A program célja: Érdemes az agrárszakmát választani!
A magas színvonalú szakképzés a magyar mezőgazdaság versenyképességének alapja, - mondta Nagy István, földművelésügyi miniszter és leszögezte, - jó döntés, ha egy fiatal a mezőgazdasági szakképzést választja. Kifejtette, hogy 2050-re 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség úgy, hogy 30 százalékkal kevesebb termőterület és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz áll ehhez rendelkezésre. Erre kihívásra a mai fiataloknak kell majd megtalálniuk választ.