A kenyér világnapját ünnepeltük

A kenyér világnapját ünnepeltük

Immáron hatodik alkalommal rendezték meg a Kenyér Világnapját Fehérvárcsurgón a Károlyi kastélyban október 15-én. A világnap hagyományos célja, hogy megismertesse az egyik legfontosabb alapvető élelmiszerünk fontosságát, a kenyér jelentőségét a mindennapi életünkben. A kenyér ünnepe már közel 30 országban kiemelt esemény, melynek keretében a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Ennek apropóján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is hozzájárult liszt adományával a hazai rendezvény méltó színvonalához.

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban működő Károlyi József Alapítvány és a fehérvárcsurgói Károlyi József Tagiskola 2015 óta megrendezett jeles eseményre az iskola és alsós diákjai a családjaikkal közösen házilag sütött kenyerek széles választékával készültek. Károlyi Angelica grófné és férje Károlyi György is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. A résztvevők ünnepi hangulatban elevenítették fel a kenyérsütés rejtelmeit és jóízűen el is fogyasztották a kínált finomságokat. A helyszínen szépen megterített asztalok várták a vendégeket, a termet bejárta a frissen sütött kenyér finom illata. A gyermekek Varga Imre Istvántól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnökétől meghallgatták a gabona „kalandos” útját a termőföldtől az asztalunkig, beleértve a vetéstől az aratáson át a malmokig, a gabonától a lisztig, a gazdától a pékig bejárt izgalmas és tanulságos utat. Ez az ünnep kiváló alkalom arra, hogy minden megszegett kenyérnél eszünkbe jusson, mennyi ember áldozatos és elhivatott munkájára van szükség ahhoz, hogy életünk egyik legfontosabb tápláléka az asztalunkra kerüljön.
Az ifjú és fogékony közönség jó alkalmat teremtett arra is, hogy a NAK népszerűsítse a gazdálkodást, ami vonzó életpálya és hivatás kell legyen a jövő generációjának. A Kamara ajándékcsomaggal is kedveskedett a gyermekeknek, kerek egésszé téve a kapott élményt. A nebulók a Gazda Leszek című verses színezővel játékos formában ismerkedhetnek az agráriummal kapcsolatos témákkal. Minden bizalmunk megvan abban, hogy az idei Kenyér Világünnepe is egy újabb lépés a jövő gazdálkodó generációjának az erősítésében.

Családjaikkal közösen, házilag sütötték a kenyeret a fehérvárcsurgói gyerekek

 

2021.10.16.