NAK

A NAK is részt vesz a Szakma Sztár szervezésében

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve szervezi meg a Szakma Sztár Fesztivált a Hungexpo területén, 2023. április 24-26. között. A 16. alkalommal megtartott eseményen 78 szakmával – melyek közül 21 az agráriumhoz köthető – ismerkedhetnek meg a látogatók.

A NAK idén is részt vesz a Szakma Sztár Fesztivál szervezésében, az ezzel kapcsolatos megállapodást Győrffy Balázs, a NAK és dr. Parragh László, a főszervező MKIK elnöke erősítette meg aláírásával 2023. április 5-én. A gazdasági kamaráknak meghatározó szerepe van a szakképzés versenyképességének megerősítésében. E törekvés sikeressége érdekében a szakképzés területén folytatott tevékenységeit kiszélesítette a két szervezet, így a 2023. április 24-26. közötti Szakma Sztár Fesztivál megrendezése során is együttműködik.

– Az elmúlt egy év során a számos ágazatban ismét megtapasztalt munkaerőhiány a munkát keresők számára kedvező helyzetet jelent. Különösen jó helyzetben pedig mindig is a szakképzett munkaerő van, hiszen a megfelelő képzettség és szaktudás jelenti az egyik legnagyobb értéket a munkaerőpiacon. Hozzátette: a kedvező bérek miatt önmagában is kijelenthetnénk azt, hogy ma már megéri szakmát tanulni. A szakképzett munkavállalók bérének növekedése és a szakképzés elmúlt években tapasztalható vonzerejének növekedése elválaszthatatlan a szakképzésben már lezajlott és folyamatosan zajló reformoktól – emelte ki Parragh László.

– Célunk megismertetni a pályaválasztókkal és az újrakezdőkkel a mezőgazdaság, valamint az élelmiszeripar érdekes és változatos világát, lehetőségeit is, erre kiváló alkalom a Szakma Sztár Fesztivál. Az agrárium mind a koronavírus-járvány idején, mind azóta bizonyította, hogy nemzetstratégiai jelentőségű ágazat, és a kormányzat akként is tekint rá. A szektorra komoly figyelem irányul, jelentős fejlesztések indulnak, az agrárszakmák már most, a jövőben pedig még inkább biztos megélhetést, jövőképet jelentenek a fiataloknak és a felnőttként új pályában gondolkodóknak – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

A NAK közreműködésével a rendezvényen 21 agrárszakma mutatkozik be. Úgymint: Állattenyésztő és állategészségügyi technikus; Élelmiszeripari analitikus technikus; Élelmiszeripari technikus; Erdésztechnikus; Földmérő, földügyi és térinformatikai technikus; Környezetvédelmi technikus; Mezőgazdasági gépésztechnikus; Mezőgazdasági technikus; Parképítő és -fenntartó technikus; Vadgazdálkodási technikus; Édességkészítő; Erdőművelő-fakitermelő; Gazda/Állattenyésztő; Gazda/Lovász; Gazda/növénytermesztő; Hentes és húskészítmény-készítő; Kertész; Mezőgazdasági gépész; Pék; Pék-cukrász; Szőlész-borász.

Az agrárszakmákon kívül 57 szakmában kerül sor az MKIK szervezésében a Szakma Kiváló Tanulója Versenyre, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre, valamint a WorldSkills Hungary nemzeti döntőire és bemutatóira. A szervezésben való közreműködésen túl a NAK országosan 1100 általános iskolai tanuló számára, az MKIK további közel 10 000 diáknak biztosítja a Szakma Sztárra való odautazást, a rendezvényre belépést.

További információk: https://szakmasztar.hu/

2023.04.06.