Enyingen is felhívtuk a figyelmet az agrárium értékeire

Enyingen is felhívtuk a figyelmet az agrárium értékeire

Az Enyingi Szirombontogató Óvodába, több mint 120 gyermek részére juttattuk el a „Gazda leszek!” program verses színezőit. Az ovisok érdeklődve hallgatták a gazdák sokrétű és hasznos tevékenységéről szóló előadást, majd maguk is meséltek ehhez kapcsolódó élményeikről. Megtudtuk, hogy a fiúk szeretnek traktorozni, a lányok kertészkedni, valamint, hogy kedvenc állataik közé tartozik a tehén és a nyuszi. A színezőben minden gyermek talált őt érdeklő dolgokat, és többen bátran kérdeztek azokkal kapcsolatban.

Az enyingi óvodásoknak nem volt újdonság ez a téma, hiszen mint megtudtuk, mindennapi tevékenységeik közé tartozik a kertészkedés. Tolnai Zsuzsanna óvodavezető asszony és munkatársai elmondták hogy programjuk, melyet több mint nyolc éve indítottak, az évek során nagy népszerűségre tett szert a szülők-, és elismerésre más intézmények, kollégák körében. Az óvoda udvarán az önkormányzattal és a szülőkkel összefogva gyümölcsfákat, szedret ültettek, valamint magaságyásokat létesítettek, amelyekben zöldségnövényeket, gyógynövényeket és szamócát termelnek. A gyermekek maguk ültetik – gondozzák a növényeket, majd a betakarításban és a feldolgozásban is segédkeznek. A lurkók büszkén mutatták meg az ágyásokat az általuk gondozott növényekkel, majd megkeresték, van-e a színezőben kép azokról. Nagy volt az örömük amikor kiderült, hogy a versekben szereplő zöldségekből és gyümölcsökből az ovi kertjében „igazi” is van. A kicsik frissen szedett sóskával kínáltak bennünket, ami igazán üdítő volt a nagy melegben.

Enyingen járva örömmel tapasztaltuk, hogy a fejlett mezőgazdaságáról és jó földjeiről méltán híres mezőváros óvodáiban ma is a mezőgazdasági munka szeretetére és megbecsülésére nevelik a gyermekeket. Biztosra vesszük, hogy az enyingi gyerekek közül, felnövekedve sokan mondhatják majd magukról: „Gazda vagyok!”

Köszönjük a szíves fogadtatást, és elismerésünket fejezzük ki a fenntartónak, Enying Város Önkormányzatának, valamint az intézmény vezetésének az agrárium területén kifejtett példaértékű tevékenységével kapcsolatban!

A Fejér Megyei Hírlap a következőképp számolt be az eseményről: https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gazda-leszek-kiszineztek-az-ovodasok-5037116/

Forrás: https://vargaimreistvan.hu/enyingen-is-felhivtuk-a-figyelmet-az-agrarium-ertekeire/

2021.09.20.