Fagyos napokat hozott az április

Fagyos napokat hozott az április

Aki gazda szeretne lenni, annak fel kell készülnie a változékony időjárásra, hiszen az elmúlt időszak szélsőséges időjárása jelentős károkat okozott a virágzó gyümölcsfáknál, ami csökkenti a várható termés mennyiségét. A meddővé vált virágok mellett maradtak egészségesek is, amiknek a beporzását hátráltatja a hideg és szeles időjárás. A termelői megfigyelések szerint főleg az őszi és kajszi ültetvények károsodtak.
A települések központjához közeli gyümölcsösöket és kiskertekeket kevésbé sújtotta a fagy, hiszen védett helyen vannak. A külterületen gazdálkodó termelőket viszont fokozottan érintette. A gazdák több helyen mértek -5 fok körüli hőmérsékletet és füstöléssel próbálták védeni a fákat, de ennek ellenére is jelentős károkat tapasztaltak a hidegebb területeken. A problémát súlyosbítja, hogy a fagyzugus területeken a téli évszakokban is okozott károkat a hideg.
Úgy gondolom, hogy az viszont jó hír, hogy néhány hét múlva elérhető lehet a termelőknél a fóliás szamóca, de addig is érdemes keresni a piacokon a magyar almát, amihez viszonylag kedvező áron juthatunk hozzá. Ha kedvező áron szeretnénk gyümölcsöt vásárolni, akkor keressük fel közvetlen a termelőket, ahol akár szedd-magad akciókat is kifoghatunk, amikor érnek a gyümölcsök.
2021.04.09.