Idén Fehérváron öntöttük össze a búza adományokat

Fehérváron öntöttük össze a búza adományokat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében és a MAGOSZ együttműködésével idén is elindult a Magyarok Kenyere program. A szándék továbbra is változatlan: a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült liszt és a belőle készült kenyér a rászoruló gyermekekhez jut el.

A Fejér megyében összegyűjtött búzát jelképesen Székesfehérváron öntötték össze az egykori Sörház-malom mellett.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Fejér megyében tavaly összesen 24.350 kg búzát adományozott 219 gazda, melyből több mint 17.5 tonna lisztet készítettek az Aranka malom segítségével. Az idei évben eddig 248 adományozó mintegy 24.800 kg búzát ajánlott fel.

A Fejér megyei gazdák felajánlását Ugrits Tamás, a Székesfehérvár Egyházmegye püspöki irodaigazgatója, Oláh Pál Olivér református lelkész és Ribárszki Ákos evangélikus helyettes esperes közösen áldott meg.

Tíz éve indult el a Magyarok Kenyere jótékonysági kezdeményezés, amely keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek. A program támogatottsága évről évre növekszik: a Nemzeti Összetartozás Évében a koronavírus és az időjárási viszontagságok árnyékában 1063 tonna búza (610 t liszt), 46 tonna egyéb termény és 6 874 500 Ft pénzadomány gyűlt össze, 8735 adományozótól, amelyből 681 adományozott intézmény részesült.

Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, az évről évre egyre nagyobb támogatottságnak örvendő nemes összefogás keretében eddig 248 adományozó 24800 kg búzát ajánlott fel. A Fejér megyei gazdák minden évben kiveszik a részüket az adakozásból. Ezzel nemcsak a rászoruló családokat segítik, hanem erősítik az ország egységét, hangsúlyozta Törő Gábor országgyűlési képviselő. Kauserné dr. Szabó Virág, az Ifjú Gazdák Fejér Megyei Gazdaköre elnöke köszöntőjében szólt arról a fáradságos munkáról, amelynek során a magból kalász lesz, majd újabb mag. Reményét fejezte ki, hogy a fiatal generáció is képes lesz továbbvinni azt az értékrendet, amelyet elődeiktől tanultak: a gazdálkodáshoz való hozzáállás mellett a közösségről való helyes gondolkodást.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke ünnepi köszöntőjében felidézte: 11 évvel ezelőtt, az első gyűjtés során 10 tonna gabonát ajánlottak fel a magyar gazdák, és az ebből őrölt lisztből sütötték az országos augusztus 20-i ünnepi kenyeret és cipókat. Ma már több tízezer magyar gyermeknek és rászoruló családnak adományoz lisztet és egyéb élelmiszert a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program. A tavalyi évben minden eddiginél több adomány érkezett a kárpát-medencei magyar gazdáknak köszönhetően, akik közel 1100 tonna búzát ajánlottak fel. Az adományból számos gyermekotthon és szociális intézmény részesült. A szervezők és a karitatív tevékenységet folytató civil szervezetek tudják, hogy továbbra is számíthatnak a magyar gazdákra. „Az összetartozás és szolidaritás parancsa azt diktálja, hogy a nemzet minden tagja tegye meg a magáét képességeihez és erejéhez mérten, hiszen a világ magyarsága egy kenyéren van, amely 15 millió búzaszemből áll össze a nemzet testévé, és amelynek kovásza az összefogás ereje.” – hangsúlyozta az elnök.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eleinte stratégiai partnerként vett részt a Magyarok Kenyere programban, 2015 óta pedig már főszervező, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével pedig a hazai gazdatársadalmat összefogva, tagságát minden évben mozgósítva működik közre a nagylelkű búzaadományok begyűjtésében.

Magyarok kenyere – A Fejér megyei gazdák búzáját öntötték össze Fehérváron

Forrás: https://www.szekesfehervar.hu/magyarok-kenyere-fehervaron-ontottek-ossze-a-megye-gazdai-altal-felajanlott-buzat

2021.07.27.