Határszemlét tartottunk Dr. Nagy István agrárminiszterrel

Határszemlét tartottunk Dr. Nagy István agrárminiszterrel

Jól haladnak a vetési munkákkal a hazai földeken

Az április végén és május első felében uralkodó időjárási körülmények összességében kedveztek a tavaszi szántóföldi munkáknak Magyarországon. A vetések és a talajmunkák jelentős mértékben felgyorsultak, ezáltal sikerült behozni a korábbi hűvös és száraz időjárás miatt kialakult lemaradást – jelentette ki Facebook videójában Nagy István agrárminiszter.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021. május 12-i jelentése szerint a tavaszi kalászosok, a borsó és a cukorrépa vetése gyakorlatilag befejeződött. A napraforgó és a burgonya vetése jelenleg 97%-on, a szemes kukoricáé 94%-on áll, e növényfajoknál is napokon belül végezhetnek a gazdák a vetéssel.

A szója vetése is nagyot haladt az elmúlt héten, így országosan a szója vetésének készültsége 84%-ra emelkedett. A nagyobb területen termesztett tavaszi vetésű növényfajok közül a szemes kukorica 995 ezer hektáron, a napraforgó 650 ezer hektáron, a szója pedig 57 ezer hektáron kerülhet a földekbe – sorolta a miniszter.

Nagy István elmondta, hogy

az április végén, május elején lehullott csapadéknak köszönhetően az őszi vetésű gabonák is többnyire szépek, egészségesek, de a  növények megfelelő fejlődése érdekében további komolyabb mennyiségű csapadékra lesz szükség a következő hetekben.

A repcék is jó képet mutatnak, bár a hűvös idő miatt elhúzódott a virágzásuk. A tavaszi munkák jelenlegi tempóját figyelembe véve a termelők időben és megfelelő minőségben be tudják fejezni a tavaszi vetéseket.

Az elérhető információk alapján a 2021-es terméskilátásokkal kapcsolatban ezidáig nem merült fel olyan körülmény, amely az eredményeket lényegesen veszélyeztetné – fogalmazott az agrártárca vezetője.

Forrás: https://drnagyistvan.hu/jol-haladnak-a-vetesi-munkakkal-a-hazai-foldeken/

2021.05.16.