Megújuló vidék, megújuló agrárium

Megújuló vidék, megújuló agrárium

Tegnap délután az Agrárminisztériummal együttműködve szerveztünk fórumot, ahol a Közös Agrárpolitika reformjairól és a gazdálkodókat érintő változásokról adtunk tájékoztatást. Előadást tartott Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár és Győrffy Balázs NAK elnök.

A köszöntőben kitértem arra, hogy a tavalyi évben Fejér megyében a gazdák 75 %-ának, azaz 4320 gazdálkodónak nyújtottunk be egységes kérelmet és azok további ügyintézésével összesen 11 046 elektronikus ügylet valósult meg. Ezek a számok is alátámasszák, hogy a kamarának meghatározó szerepe van abban, hogy a támogatások megérkezzenek a gazdákhoz.

Az eddigi agrártámogatási rendszerrel ellentétben az új KAP Stratégiai Terv együtt kezeli az I. és II. pilléres forrásokat. 2027-ig az I. pillérben 3400 milliárd forint áll a magyar termelők rendelkezésére, míg a vidékfejlesztési támogatások esetében a 80%-ra megemelt nemzeti társfinanszírozásnak köszönhetően 2853 milliárd forint lehívása válik majd lehetővé 2023-tól.

Kapcsolódó cikk: https://www.feol.hu/helyi-gazdasag/2022/02/agrarszakmai-forumot-tartottak-bicsken-a-jovo-valtozasairol

2022.02.24.