Pályaorientációs nap Lajoskomáromban

Pályaorientációs nap Lajoskomáromban

Fontos mérföldkőhöz érkezett a „Gazda leszek!” pályaorientációs program, ugyanis október második hetében – átlépve az országhatárt – Székelyudvarhelyen négy óvodába vittük el a programhoz tartozó verses színezőket. A négy intézményben több, mint 500 gyermek vehette át az anyanyelvén íródott ismeretközlő – foglalkoztató kiadványt. Megható volt az a szívélyesség és nyitottság, amivel a pedagógusok és a gyermekek fogadtak bennünket. Ismét megerősödtünk abban a hitben, hogy minden alkalmat ki kell használni a kapcsolatteremtésre és a már meglévő kapcsolatok ápolására a határon túli magyar testvéreinkkel is.

Az október eleji székelyudvarhelyi látogatás után, ismét egy újabb megyei helyszínre vezetett utunk. Október 16-án szombaton Lajoskomáromban, a Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola pályaorientációs napján ismertettük meg az elsős gyermekeket a „Gazda leszek!” programmal, és az annak részét képező verses színezővel. Az intézmény igazgatója elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek pályaválasztásra való felkészítésére. Igyekeznek minél több szakmát és továbbtanulási lehetőséget felvillantani a nebulóknak az itt töltött évek folyamán, de a mezőgazdaság kiemelt figyelmet élvez a helyi adottságok miatt. Általában gazdákat, állattartó telepeket látogatnak meg a pályaorientációs napokon, de ezeken a helyszíneken többnyire csak egy-egy terület megismerésére nyílik lehetőség. Nagy örömmel fogadták hát programunkat, mely komplex módon mutatja be a legfiatalabb iskolás gyermekeknek a mezőgazdaság különböző ágazatait, a gazdálkodók sokrétű tevékenységét és annak jelentőségét.

A természetközeli, nagy fákkal körülvett iskola előadótermébe a gyerekek színes ceruzával teli tolltartóval érkeztek. Hamar oldottá vált a hangulat, és a színező feldolgozása közben szinte észrevétlenül teltek meg élettel a fehér lapok. Buzgón keresték azokat az oldalakat, amelyekkel kapcsolatban ők is hozzá tudtak tenni valami érdekeset az elhangzottakhoz. Látszott, hogy ismerős számukra ez a „terep”, hiszen sokuk szülei, nagyszülei a mezőgazdaságban dolgoznak, szőlészkednek, borászkodnak, kertészkednek. A gyerekek elmondták, hogyan lesz a búzából kenyér (egyikük édesapja a helyi pékséget üzemelteti), milyen munkákat kell végezni a szőlőben, hogyan zajlik a szüret, a szőlő feldolgozása. Tudták, hogy nem csak édes, de sós vizek is vannak, és azokban különböző halak élnek. Sokat tudtak a termések feldolgozásáról is, hiszen kinek az anyukája, kinek a nagymamája finom szörpöt, lekvárt és egyéb egészséges élelmiszert állít elő a helyben megtermelt gyümölcsökből, zöldségekből. Kiderült, hogy némelyek a gyógynövények feldolgozásáról, használati lehetőségéről -és módjáról is széleskörű ismeretekkel rendelkeznek. Kellemes érzéssel búcsúztunk, azzal a tudattal, hogy itt, Fejér megye déli csücskében, Somogy és Tolna szomszédságában, igazán termékeny talajba hullott a mag, amit hoztunk.